Diplomiral/a sem. Kaj pa sedaj?

Nazaj

graduation-banner

September je čas, ko veliko študentov diplomira in tako izgubi status študenta. To obdobje je za študenta lahko naporno, saj mora ob izgubi statusa marsikaj urediti. Uradno naj bi fakulteta dan po tem, ko študent diplomira, vse vključene organe obvestila o njegovi izgubi statusa. 

ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE

Ko izgubiš status študenta, izgubiš tudi zavarovanje preko svojih staršev, zato si moraš sam urediti obvezno in dopolnilno zavarovanje, tudi če nameravaš študij nadaljevati.

Obvezno zavarovanje urediš na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Cena obveznega zavarovanja je približno 22 eur na mesec. Plačaš vedno za en mesec, zato ni pomembno, ali si status izgubil v začetku ali na sredini meseca. Zavarovanje je veljavno že takoj naslednji dan.

Dopolnilno zavarovanje lahko urediš pri treh zavarovalnicah (Adriatic Slovenica, Triglav in Vzajemna). Cena dopolnilnega zavarovanja je približno 28 eur na mesec. Pomembno je, da si dopolnilno zavarovanje urediš v roku 1 meseca po prenehanju statusa študenta, saj v nasprotnem primeru velja čakalna doba. Čakalna doba pomeni, da boš dopolnilno zavarovanje plačeval, vendar ga ne boš mogel koristiti naslednje 3 mesece. ZZZS nudi možnost preverjanja urejenosti zdravstvenega zavarovanja preko SMS-a. Pošlji SMS na telefonsko številko 031 771 009 s ključno besedo ZZ in brez presledka vpiši svojo številko zdravstvenega zavarovanja, ki je zapisana na kartici.

ŠTUDENTSKO DELO

Študentskega dela brez statusa seveda ne moreš več opravljati, nakazilo za opravljeno delo pa lahko prejmeš tudi kasneje, ko že izgubiš status in še vedno velja splošna akontacija dohodnine.

SUBVENCIONIRANO BIVANJE

Po pravilniku si se kot diplomant dolžan izseliti iz študentskega doma v roku 8 dni po prejemu izselitvenega naloga. To velja za študentske domove v Ljubljani, Mariboru in na Primorskem.

ŠTIPENDIJA

Ko diplomiraš, moraš s potrdilom o diplomiranju o tem obvestiti štipenditorja, še zlasti, če diplomiraš med študijskim letom. Če prejemaš štipendijo v zadnjem letniku (ne v absolventskem stažu), prejmeš štipendijo, ki ti pripada, do konca študijskega leta, v enkratnem znesku. Pomembno: če ne diplomiraš tekom absolventskega staža in prejemaš štipendijo, moraš po novem zakonu vrniti štipendijo za čas absolventskega staža in zadnjega letnika. To velja, če si zaprosil in prejel  štipendijo po 1. 1. 2014. Za študente, ki so pridobili štipendijo pred tem časom, velja stari zakon,po katerem štipendije ni potrebno vračati.

PRIJAVA NA ZAVOD ZA ZAPOSLOVANJE

Na zavodu za zaposlovanje vodijo dve evidenci, in sicer evidenco iskalcev zaposlitve, v katero se lahko prijaviš že tekom študija, in evidenco brezposelnih oseb. Prijaviš se lahko preko spletne strani www.ess.gov.si, osebno ali po pošti. Za prijavo potrebuješ le osebni dokument ter izpolnjen prijavni obrazec. Več informacij lahko najdeš na spletni strani Zavoda za zaposlovanje.

Viri:
- Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, 62.b Člen 5 odstavek (na povezavi
- Zakon o štipendiranju, 99. Člen 5 odstavek  (na povezavi)
- Domski red stanovalcev ŠD Univerze v Mariboru, 23. člen (na povezavi)
- Domski red stanovalcev ŠD Univerze v Ljubljani, 14. člen (na povezavi)
- Domski red stanovalcev ŠD Univerze na Primorskem, 15. člen (na povezavi
- Zavod za zaposlovanje (na povezavi)
 
ZVEZA ŠKIS
graduation-banner

Stopite v stik

BIT

Uradni podatki

Društvo študentov Brežice

Modri

Cert ID: 0013/00013

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
Društvo študentov Brežice
Matična številka: 5888417000