Te mika tujina?

Nazaj

Tujina_4-300x300

Vse več mladih se odloča za delo, prakso, študij in prostovoljstvo v tujini. Odločitev za odhod v tujino je precej smiselna, saj ima ta izkušnja ogromno pozitivnih strani, kot so na primer referenca za kasnejšo zaposlitev, nadgradnja znanja tujega jezika ter spoznavanje kulture, ljudi in dežele, v katero si prišel. Da pa odhod v tujino gladko poteka, je potrebno zbrati kar se da veliko informacij in se pozanimati, kaj nam ponujajo različne organizacije.

Kot smo izvedeli na predavanju »Te mika tujina«, ki smo ga izvedli na društvu pred enim tednom, so za redni študij v tujini na voljo trije programi, in sicer Erasmus Mundus, Basileus in Direktni vpis na tujo institucijo. Ti programi študentu krijejo tako stroške šolnine, kot ostale stroške, na voljo pa so tudi štipendije, ki se razlikujejo od države do države. Več informacij najdete na spletnih povezavah: https://eacea.ec.europa.eu/erasmus-plus/library/catalogue_en in http://www.studyineurope.eu.

Med študenti so zelo popularne tudi mednarodne Erasmus + izmenjave. Te potekajo tako, da se odide v izbrano državo za en ali dva semestra, lahko pa tudi za tri mesece (v primeru pisanja zaključnega dela). Tudi tu ima študent krite stroške bivanja in nekaj mesečne žepnine. Zneski se od države do države razlikujejo.

V tujino se lahko študenti odpravijo opravljati študijsko prakso. Na voljo so vsa podjetja v državah članicah EU, EFTA/EEA (Islandija, Lihtenštajn, Norveška); Turčija, Švica. Prakso si praviloma študent išče sam, dobi pa tudi nekaj mesečne žepnine.

Prav tako se lahko mladi odpravijo v tujino opravljati prostovoljno delo. Na voljo je več organizacij, ki nudijo le-to. Zelo znana je Evropska prostovoljna služba (EVS - European Vountary Service). Je del programa Erasmus+. Prijavijo se lahko mladi od 17. do 30. leta starosti, delo pa se opravlja od 2 do 12 mesecev. EVS se lahko opravlja v vseh programskih državah in sosednjih partnerskih državah Evropske Unije ter v ostalih 140 državah po svetu. Mladi se lahko vključijo v različna področja, od kulture, športa, umetnosti, do okoljevarstva. Omogočeno je brezplačno bivanje v tuji državi, vsak posameznik dobi krite stroške bivanja, dobiva pa tudi mesečno žepnino. Več o tem na http://europa.eu/about-eu/working-eu-institutions/traineeships/index_en.htm.

Zelo popularne so tudi mladinske izmenjave programa Erasmus+, ki so krajše kot EVS, trajajo približno 5 do 21 dni. Tudi tu so stroški potovanja povrnjeni. Torej, mladi lahko izbirajo med več različnimi mednarodnimi prostovoljnimi delovnimi tabori. Sezona po navadi traja 7 mesecev, od aprila do oktobra, je pa tudi možno podaljšati za celo leto. Prijavijo se lahko mladi od 18 do 30 leta. Nekaj stroškov se prav tako povrne, in sicer 90€ (Evropa, Severna Amerika, Avstralija, Japonska, Južna Koreja in Mongolija), 115€ pa za države Afrike, Azije, Bližnjega Vzhoda in Južne Amerike. Na spletni povezavi http://www.workcamps.info/icamps/camps.html so predstavljeni različni programi in različna področja, kjer se za vsakogar najde nekaj zanimivega.

Kot vidite, je veliko organizacij, ki ponujajo dodatna izobraževanja, možnost opravljanja prakse in prostovoljne pomoči po celem svetu. Zgrabite priložnost in se, polni novih doživetij, vrnite v Slovenijo ter delite izkušnje z ostalimi.

Za dodatna vprašanja in kontakte lahko obiščete stran: www.mednarodniskis.si ali pišete na email naslov: internationalboard@skis-zveza.si.

VIR: Zveza ŠKIS                                                                            

K.P

Tujina_4-300x300

Stopite v stik

BIT

Uradni podatki

Društvo študentov Brežice

Modri

Cert ID: 0013/00013

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
Društvo študentov Brežice
Matična številka: 5888417000