Tabor poklicev 2017

Kaj bodo osnovnošolci, ko bodo "veliki"?

Nazaj

Tabor poklicev 2017

MC Krško,  9. – 11. 11. in 16. 11. – 18. 11. 2017  – Med 9. in 18. novembrom sta v Mladinskem centru Krško že četrto leto zapored potekala dva termina Taborov poklicnih priložnosti. Zaradi velikega interesa osnovnošolcev iz občine Krško so tabor izvedli v dveh terminih ter tako ponudili možnost udeležbe vsem interesentom, ki so v MC-ju preživeli 3 dni in obiskali različna podjetja v okolju, skozi tematske delavnice pa prepoznali svoje kompetence ter jih usmerili v svojo nadaljnjo poklicno pot. 

Ideja za tabor je nastala na podlagi predhodnih projektov, kjer so mladi med drugim izrazili potrebo po celostnih informacijah, ki jim bodo v pomoč pri odločanju za izbor poklica in načrtovanju kariere. Na podlagi njihovih pobud so v Mladinskem centru Krško zasnovali poklicni tabor, kjer so mladim že četrto leto zapored na zanimiv način, z uporabo metod neformalnega in izkustvenega učenja, predstavili korake, ki so pomembni za načrtovanje poklicne in karierne poti. V okviru tabora so udeleženci razmišljali o svojih kompetencah, poklicnih vizijah in ciljih ter korakih, ki so potrebni za dosego le teh. Pogovorili so se tudi o dostopnosti informacij za izbiro želenega poklica ter možnosti za izbiro različnih štipendij. O sami izbiri poklica je spregovorila zunanja gostja, Mateja Zupančič iz Zavoda za Zaposlovanje Krško. Kot primer dobre prakse pa je Zavod Obilje mladostnikom predstavil Robi Špiler in udeležence navdušil z načinom dela in sporočilom. Drugi dan tabora v obeh terminih so udeleženci obiskali 6 različnih podjetij. Na željo učencev smo si  ogledali podjetja GEN, NEK, Veterinarsko postajo Krško, Policijsko postajo Krško ter podjetje Krka in studio Radia  Krka. Od delodajalcev so mladi dobili neposredne informacije o delu v podjetju, možnostih in načinih zaposlovanja ter o sami strukturi podjetja. Prav tako so si učenci lahko ogledali, kako potekajo delovni procesi znotraj podjetij oz. javnih zavodov ter se pri nekaterih preizkusili pri simulaciji delovnega procesa. Udeleženci so bili nad samo predstavitvijo v podjetjih več kot navdušeni, ekipa MC Krško pa se ob tej priložnosti iskreno zahvaljuje vsem zunanjim sodelavcem in podjetjem, ki so z veseljem odprli svoja vrata ter jih gostoljubno sprejeli in tako prispevali svoj delež pri usmeritvah osnovnošolcev, ki se soočajo s težko odločitvijo o usmeritvi na poklicno pot. V večernih urah so se udeleženci zabavali s pomočjo prilagojenih tematskih družabnih iger, glasbo in plesom. Zadnji dan pa so z interaktivno delavnico oblikovali tudi svojo poklicno pot ter na duhovit način zaigrali svoje prve zaposlitvene intervjuje.

Udeleženci tabora so pokazali veliko navdušenje nad vsebino in programom tabora ter izbranimi mladinskimi metodami dela, izrazili pa so tudi interes po ponovitvi tovrstnih aktivnosti. MC Krško sporoča, da bo v program dela uvrstil termin tabora tako da, bodo prihodnje leto tabor lahko obiskalo še večje število mladostnikov in jim na interaktiven način približali mladinsko delo in jih opogumili na njihovi tako stresni odločitvi pri vpisu v želene  srednje šole.

 

Tabor poklicev 2017

Stopite v stik

BIT

Uradni podatki

Društvo študentov Brežice

Modri

Cert ID: 0013/00013

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
Društvo študentov Brežice
Matična številka: 5888417000