Študentska krvodajalska akcija tudi letošnjo jesen

Nazaj

Študentska krvodajalska akcija tudi letošnjo jesen

Tudi letos se bo v oktobru odvijala že tradicionalnaštudentska krvodajalska akcija »Častim ½ litra!«. Akcija bo potekala v oblikispletne kampanje, s katero bomo poudarjali pomen krvodajalstva, poleg tega
pa bo kot v preteklih letih potekala tudi organizirana krvodajalska akcija na Zavodu RS za transfuzijsko medicino v Ljubljani.

Slovenija se lahko pohvali z dobro razvitim krvodajalstvom, dolgo in uspešno tradicijo, dobro zgrajenim sistemom krvodajalstva, zadostnim številom krvodajalcev in visoko pripravljenostjo ljudi za dajanje krvi. Zaradi vpliva slabe epidemiološke situacije pa je posledično manj možnosti za darovanje krvi, zato je potreba po darovalcih toliko večja. Tu pa tudi študenti predstavljamo pomemben del, saj vsako leto tudi mi po celotni Sloveniji tako ali drugače sodelujemo pri krvodajalskih akcijah. 

Tradicionalna jesenska študentska krvodajalska akcija »Častim 1/2 litra!« se bo tudi letos izvajala v mesecu oktobru in sicer v soorganizaciji Študentske organizacije Slovenije, Študentske organizacije Univerze v Ljubljani, Študentske organizacije Univerze v Mariboru, Študentske organizacije Univerze na Primorskem in Zveze ŠKIS, pod okriljem katere so v projekt vključeni tudi lokalni študentski klubi. 

Zaradi epidemiološke situacije glede koronavirusa bomo projekt v dogovoru s ŠOS in ostalimi entitetami tokrat ponovno izvedli na prilagojen način. Projekt bo tudi tokrat izveden v obliki spletne kampanje na Facebooku in Instagramu Zveze ŠKIS, s katero bomo poudarjali pomen krvodajalstva, posebej pa bomo spodbujali aktivacijo posameznih študentov k udeležbi na krvodajalskih akcijah. Poleg tega pa bo v tednu od 4. do 8. 10. 2021 tudi organizirana krvodajalska akcija na Zavodu RS za transfuzijsko medicino v Ljubljani. 

Zaradi zaščite krvodajalcev in zaposlenih ter preprečevanja možnih prenosov bolezni, na enotah Zavoda RS za transfuzijsko medicino že nekaj časa izvajajo prilagojene krvodajalske akcije. Krvodajalce, ki so v preteklosti že darovali kri, bodo tako na odvzem še vedno vabili preko SMS-vabil, v katerih jih bodo prosili za dogovor o uri prihoda in preverili pogoje darovanja. Darovalci se lahko na odvzem krvi naročijo tudi sami, tako da pokličejo na najbližji transfuzijski center. Zaradi organizacijsko prilagojenih akcij, ki morajo biti izvedene v skladu z navodili in priporočili NIJZ, lahko študentski klubi spodbujajo študente k darovanju krvi na različne načine. 

Tako bodo tokrat študentski klubi po Sloveniji sodelovali v spletni kampanji, s pomočjo bližnjega Zavoda RS za transfuzijsko medicino bodo sodelovali pri rednih odvzemih ali organizirali prevoze do že organiziranih akcij. Zato spremljajte svoj najbližji klub in se pridružite krvodajalski akciji. Pri tem bodo seveda upoštevana navodila NIJZ, Zavoda RS za transfuzijsko medicino in Rdečega križa Slovenije. 

V današnjem času ljudje prepogosto pozabljamo na stvari, ki nas naredijo to, kar smo. Ljudje. Sploh v tem času se moramo spomniti naše bistvene človeške dolžnosti in vrednote – pomoči sočloveku. Kako malo je potrebno za to, da nekomu ne le polepšamo življenje, temveč ga včasih lahko celo rešimo!

Študentska krvodajalska akcija tudi letošnjo jesen
Študentska krvodajalska akcija tudi letošnjo jesen

Stopite v stik

BIT

Uradni podatki

Društvo študentov Brežice

Modri

Cert ID: 0013/00013

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
Društvo študentov Brežice
Matična številka: 5888417000