Študentska krvodajalska akcija »ČASTIM ½ LITRA!

Nazaj

Študentska krvodajalska akcija »ČASTIM ½ LITRA!

Ponovno je nastopil čas, da študentje stopimo skupaj in naredimo nekaj dobrega. Z oktobrom se je začela študentska krvodajalska akcija »ČASTIM ½ LITRA!«. Zaradi situacije s koronavirusom pa letos poteka malo drugače.

V današnjem času ljudje prepogosto pozabljamo na stvari, ki nas naredijo to, kar smo. Ljudje. Sploh v tem času se moramo spomniti naše bistvene človeške dolžnosti in vrednote - pomoči sočloveku. Kako malo je potrebno za to, da nekomu ne samo polepšamo življenje, temveč ga včasih lahko celo rešimo! 

V Sloveniji potrebujejo transfuzijske službe v povprečju okoli 300 do 350 krvodajalcev na dan, da lahko bolnikom zagotovijo potrebno količino krvi. Krvodajalci so tako zelo pomemben del zdravstvenega sistema, saj bolnikom omogočajo ustrezno zdravljenje s krvjo.  

Zaradi varnosti krvodajalcev, zaščite zaposlenih in preprečevanja prenosa SARS-CoV-2, bo jesenska krvodajalska akcija izvedena v prilagojeni obliki. Po do sedaj znanih podatkih se s transfuzijo krvi bolezen COVID-19 ne prenaša. Tiste krvodajalce, ki jih potrebujejo, bodo vabili preko SMS vabila, v katerem jih bodo prosili za povratni klic za dogovor o uri prihoda in preverjanju pogojev za darovanje. Prav tako pa se lahko krvodajalci na odvzem krvi naročijo tudi sami. Ukrepi so ključnega pomena za preprečevanje okužbe in širjenje bolezni COVID-19 med ljudmi. Ravno zato na Zvezi ŠKIS in študentskih klubih letos spodbujamo svoje člane k darovanju krvi, saj je to največ kar lahko naredimo v trenutni situaciji.  

V trenutni situaciji velja kar nekaj pogojev, ki jih je potrebno upoštevati za darovanje krvi. Če ste primeren kandidat za krvodajalca, lahko preverite na: http://www.daruj-kri.si/lahko-darujem/ . 

Darovanje krvi je gotovo ena najplemenitejših oblik pomoči sočloveku. Slovenija se lahko pohvali z dobro razvitim krvodajalstvom, dolgo in uspešno tradicijo, dobro  zgrajenim sistemom krvodajalstva, zadostnim številom krvodajalcev in visoko pripravljenostjo ljudi za dajanje krvi. In tudi študenti tukaj predstavljamo pomemben del!  

Pri projektu sodelujejo: Študentska organizacija Slovenije, Zveza ŠKIS in študentski klubi, ŠOULJ, ŠOUM, ŠOUP, Zavod Republike Slovenije za transfuzijsko medicino in Rdeči križ Slovenije!  Klara Šušteršič

Študentska krvodajalska akcija »ČASTIM ½ LITRA!
Študentska krvodajalska akcija »ČASTIM ½ LITRA!

Stopite v stik

BIT

Uradni podatki

Društvo študentov Brežice

Modri

Cert ID: 0013/00013

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
Društvo študentov Brežice
Matična številka: 5888417000