Predlog novega zakona o štipendiranju

Nazaj

Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) je pripravila nov predlog Zakona o štipendiranju, s katerim bi dijakom in študentom zagotovili dodatna sredstva za pokritje vse večjih stroškov izobraževanja. Cilj predlaganega zakona je celovita, sistemska in enotna ureditev štipendiranja v Sloveniji. Po mnenju ŠOS se mora štipendija obravnavati ne le kot socialna pomoč študentom pri študiju, temveč kot vlaganje v razvoj, ki bo posledično pripomogel k večji konkurenčnosti Slovenije na globalnem trgu. Med najpomembnejše novosti sodi uvedba štipendij za študij deficitarnih poklicev, možnost prejemanja več štipendij in novi dodatki k štipendijam. 

ŠOS je že dalj časa opozarjal na potrebo po spremembi štipendiranja v Sloveniji. Zato smo pripravili predlog Zakona o štipendiranju, saj menimo, da mora biti štipendija dostopna vsem udeležencem izobraževalnega procesa z namenom vzpodbujanja in razvijanja posameznika, ne glede na njegov socialni položaj v družbi. Sistem štipendiranja mora biti prilagojen potrebam v družbi in skrbeti za povezavo med mladimi in gospodarstvom z namenom doseganja skupnih ciljev in povečanja možnosti mladih za uspešen prodor na trg dela. Temeljni  namen je, da se zagotovi študentom in dijakom zadovoljiva sredstva za pokritje vse večjih stroškov izobraževanja (v zadnjih desetih letih so se stroški povečali za več kot 200 odstotkov) ter se jih razbremeni opravljanja dela za preživetje in se odpravlja posledice socialne neenakosti.

Predlagani zakon poleg navedenega določa nove vrste štipendij, omogoča prejemanje več vrst štipendij hkrati, viša osnovno višino štipendij, omogoča prejemanje štipendij na vseh stopnjah bolonjskega študija za celotno obdobje trajanja študija, znova podeljuje štipendije mladoletnim dijakom in tujim študentom … poleg obstoječih dodatkov, kot so dodatek za izobraževanje izven kraja prebivanja, dodatka za uspeh in dodatka za štipendiste s posebnimi potrebami, zakon uvaja še dodatek za izjemni dosežek na posameznem področju družbenega življenja.

Več informacij dobite na spletni strani ŠOS: http://www.studentska-org.si/

Stopite v stik

BIT

Uradni podatki

Društvo študentov Brežice

Modri

Cert ID: 0013/00013

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
Društvo študentov Brežice
Matična številka: 5888417000