NE zakonu o malem delu!

Nazaj

Kot je verjetno znano že vsem, se s strani vlade pripravlja globok poseg v področje študentskega dela. Kaj to pomeni za nas, študente?

Ukinjanje študentskega dela in s tem posledično tudi dostopnosti študija za nekatere ter propadanje študentskega organiziranja je vlada fino zapakirala v farso, ki jo lepo povzamejo besede ministra Svetlika: "Še vedno vidimo najboljšo rešitev v tem, da se študentsko delo ne ukine, pač pa se ga na novo uredi znotraj t.i. malega dela."

Vendar stvar niti približno ni tako nedolžna, kot jo želijo prikazati in za seboj potegne mnoge negativne posledice. Eno izmed določil v Izhodišču zakona se nanaša na omejitev števila ur, ki bi jih lahko študent opravil; to je 672 ur letno oz. 14 ur tedensko. Kar v praksi pomeni, da če delate za 4-5€ boste na mesec zaslužili  okoli 200-300€. Če vam bogati očka ne primakne še kakšnega jurja evrov, to pomeni, da boste s tem denarjem lahko plačali stanovanje, mogoče šli za dva vikenda domov, na periferijo, če imate srečo s poceni stanovanjem, bo ostalo še za kakšen sendvič! Poleg tega bo s tem povezanim upadom zaslužkov prek študenskih napotnic prikrajšana tudi štipendijska shema, ki se deloma financira iz tega naslova. Kar ne pomeni več štipendij, kot nas zopet želi prepričati vlada (naj opomnim, da je bilo namesto obljubljenih 10 tisoč štipendij več pod prejšnjo vlado le-teh 4 tisoč manj!), temveč njihovo ponovno upadanje.  Po prepričanju ŠOS-a bo na takšen način približno tretjini študentov onemogočen dostop do študija! Študent, ki redno študira v Ljubljani, kjer nima stalnega prebivališča, v povprečju za študij porabi 510 do 560€ na mesec pri čemer štipendijo (180€) prejema zgolj 23% študentov.

Torej velja vsekakor premisliti, ali bomo spet dovolili vladi, da si v usta stlači košček naše torte, ki že tako ni velika. In potem še enega. In še enega… Ali pa bomo kritično prebrali predloge zakona, ki mimogrede temeljijo na zavajajočih in skrajnih podatkih (povprečni študent bi naj zaslužil 8000€ letno! – res lepo je biti povprečni študent). In rekli novemu zakonu odločni "NE"!
 

Stopite v stik

BIT

Uradni podatki

Društvo študentov Brežice

Modri

Cert ID: 0013/00013

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
Društvo študentov Brežice
Matična številka: 5888417000