Kakšne so spremembe študentskega dela?

Nazaj

1_tuddelo

Podpsisan dogovor med ministrstvom za delo, družino in socialne zadeve in ŠOSom glede študentskega dela!

V dogovoru je zapisano, da študentsko delo ni zgolj še ena izmed oblik dela, temveč obstaja predvsem kot pomemben socialni korektiv za študente, ki si brez študentskega dela študija sploh ne bi mogli privoščiti. Nova ureditev začasnega in občasnega dela dijakov in študentov je začela nastajati na načelu »vsako delo šteje«. Primarni cilj sprememb je izenačevanje vseh oblik dela v luči odprave anomalij na trgu dela. Predlagane spremembe tako spreminjajo osnovni koncept študentskega dela; dijakom in študentom prinašajo nove socialne pravice iz naslova plačevanja prispevkov za pokojninsko, invalidsko in zdravstveno zavarovanje, s čimer se študentsko delo končno sistemsko uredi.

 

Tekom številnih usklajevanj in pogajanj med ŠOS in MDDSZ so bile evidentirane in usklajene kompromisne spremembe obstoječe ureditve:

 

  • od študentskega dela se plačuje koncesijska dajatev v višini 16% (od tega 8,4% za proračunski sklad ministrstva, 3,8% za ŠOS in 3,8% za posrednike) in dodatna koncesijska dajatev v višini 2%.
  • od študentskega dela se plačuje prispevek delodajalca za pokojninsko in invalidsko zavarovanje po stopnji 8,85%
  • od študentskega dela se plačuje prispevek delojemalca za pokojninsko in invalidsko zavarovanje po stopnji 15,5%
  • od študentskega dela se s strani delodajalca plačuje prispevek za zavarovanje za poškodbe pri delu in poklicne bolezni  po stopnji 0,53%
  • od študentskega dela se plačuje prispevek delodajalca za zdravstveno zavarovanje po stopnji 6,36%
  • uvede se minimalna urna postavka v višini 4,5 evra

 

Zavedajoč se potencialno škodljivih posledic in širše dimenzije problematike študentov, opisanih v  dogovoru, se Vlada RS, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in Študentska organizacija Slovenije zavezujejo k sprejemu naslednjih ukrepov:

 

  • V prvi polovici leta 2015 se izvede razpis za vzpostavitev beleženja in priznavanja neformalno pridobljenih znanj predvidenega v izvedbenem načrtu Jamstva za mlade za obdobje 2014-2015 in s tem zagotovi javno veljavnost in priznavanje delovnih izkušenj iz naslova začasnega in občasnega dela dijakov in študentov.
  • V interventni zakon se zapiše, da se s 1. 1. 2016 koncesija, namenjena proračunskemu skladu ministrstva zniža iz 8,4% na 2%. V kolikor bo padec celotnega (denarnega) obsega panoge študentskega dela, glede na enako obdobje iz leta 2014 in ob primerljivih gospodarskih razmerah, manjši od 15%, se ŠOS strinja, da se ureditev, ki je veljala v 2015, ohrani.
  • ŠOS in MDDSZ si bosta prizadevala za spremembo obstoječe ureditve dohodninske obdavčitve začasnega in občasnega dela dijakov in študentov v sklopu sprememb Zakona o dohodnini.

vir: http://www.mddsz.gov.si/si/medijsko_sredisce/novica/article/1939/7555/22ee579547fb7c7f1df6508709d27bcd/

1_tuddelo

Stopite v stik

BIT

Uradni podatki

Društvo študentov Brežice

Modri

Cert ID: 0013/00013

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
Društvo študentov Brežice
Matična številka: 5888417000