Poteka Evropski teden boja proti raku materničnega vratu!

Nazaj

Med 24. in 30. januarjem poteka Evropski teden boja proti raku materničnega vratu, namen katerega je povečati osveščenost o raku materničnega vratu in preventivi.

Gre za drugi najpogostejši rak pri ženskah, ki se ga da preprečiti s pravočasnim preventivnim ravnanjem ter spodbujanju odkritih razprav na temo okužb z virusi HPV in raka materničnega vratu.

Rak materničnega vratu povzročajo humani papiloma virusi oziroma HPV. Virusov HPV je več tipov, vendar je 70-odstotkov primerov raka materničnega vratu posledica okužbe s tipoma HPV 16 in HPV 18. Z virusom HPV se 50 % žensk okuži vsaj enkrat v življenju, zato obstaja velika verjetnost, da se z virusom HPV okuži spolno aktivna ženska.

Okužba z virusom HPV je spolno prenosljiva in se pogosteje pojavlja pri mlajših ženskah, ki imajo spolne odnose zelo zgodaj v svojem življenju in večje število spolnih partnerjev.

V Sloveniji za rakom materničnega vratu še vedno vsako leto zboli okoli 150 žensk. Na žalost jih dobra četrtina za posledicami bolezni tudi umre!

Za okužbo s HPV ni zdravila, vendar pa se lahko pred njo ustrezno in učinkovito zaščitite. O podrobnejših informacijah glede primerni zaščite se posvetujte z zdravnikom ali ginekologom.

Več v priponki.

Stopite v stik

BIT

Uradni podatki

Društvo študentov Brežice

Modri

Cert ID: 0013/00013

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
Društvo študentov Brežice
Matična številka: 5888417000