Dan boja proti aidsu

Varno s ŠKIS-om

29. november 2017

1. december je dan, ko lahko z nošenjem rdeče pentlje izrazimo svoje zavedanje o prisotnosti aidsa in solidarnost ter podporo okuženim. Ob svetovnem dnevu boja proti aidsu bodo tudi letos študenti, ki delujejo v študentskih klubih po vsej Sloveniji, svojo podporo obolelim izkazali z opozarjanjem in ozaveščanjem o problematiki spolnih bolezni.

Aids (sindrom pridobljene imunske pomanjkljivosti), je definiran kot skupek simptomov in okužb, ki so posledica izčrpanosti imunskega sistema zaradi okužbe s HIV. V pozni fazi je okuženi dovzeten za priložnostne okužbe in tumorje. S HIV-om se vsak dan okuži okoli 16.000 ljudi, med katerimi je najmanj 7.000 mladih med 10. in 24. letom starosti. Po ocenah strokovnjakov je na svetu s HIV okuženih približno 40 milijonov oseb. V Sloveniji je okužena manj kot ena oseba na 1000 prebivalcev, vendar število okuženih narašča, z njim pa tudi problem spolno prenosljivih bolezni.

Za preprečevanje širjenja virusa je pomembno že samo zavedanje o možnostih okužbe, odgovornost pri spolnih odnosih (uporaba kondomov), premišljena izbira partnerja in druga preventivna ravnanja. V smeri ozaveščanja o problematikah s področja zdravstva deluje tudi Zveza študentskih klubov Slovenije (Zveza ŠKIS). S svojimi klubi bo v okviru projekta ‘Varno s Škisom’ ob dnevu boja proti aidsu mlade informirala o virusu HIV in drugih spolno prenosljivih boleznih ter jih spodbujala k varni spolnosti in testiranju za virus HIV. Ključnega pomena za uspešnejše zdravljenje je namreč pravočasno odkrivanje okužbe.

Študenti bodo v petek delili rdeče pentljice, kondome, brošure s pomembnimi informacijami ter obveščali o lokacijah, kjer se je možno testirati.

Lokacije testiranj:

  • Ljubljana: Infekcijska klinika (brezplačno in anonimno) in Zavod za transfuzijsko medicino (samoplačniško)
  • Kranj: Območna enota NIJZ (samoplačniško)
  • Trbovlje: Splošna bolnišnica Trbovlje (z napotnico)
  • Ptuj: Splošna bolnišnica Ptuj (z napotnico ali samoplačniško)
  • Nova Gorica: Splošna bolnišnica dr. Franca Derganca (napotnica ali anonimno)
  • Novo mesto: Nacionalni inštitut za javno zdravje (z napotnico ali samoplačniško)
  • Slovenj Gradec: Splošna bolnišnica Slovenj Gradec (z napotnico ali samoplačniško)
  • Maribor: Univerzitetni klinični Center Maribor (brezplačno in anonimno)
  • Izola: Splošna bolnišnica Izola (z napotnico ali samoplačniško)  

 

Več informacij o testiranju je na voljo v spodnjih priponkah.

 

 

Odbor za socialo in zdravstvo Zveze ŠKIS 

Aktualno

Škisova tržnica se vrača 9. maja!

14. februar 2019

Študentska leta so nekaj č udovitega. To je čas cvetenja in razcvetanja, iskanja ravnotežja med obveznostmi in prostim časom. Živahni, polni veselja in energije, ki je nikoli ne zmanjka. Da smo kos vsem izpitom, se maja odklopimo od obveznosti in prepustimo največji študentski dogodivščini – Škisovi tržnici.

Objava prispelih kandidatur

8. december 2018

V skladu z razpisanim kandidacijskim postopkom z dne 30. 11. 2018 ter sejo volilne komisije v sestavi Patricija Hostar (predsednica), Brina Skočaj in Matic Bogolin, z dne 8. 12. 2018 objavljamo seznam kandidatov:

KANDIDAT ZA SVETNIKA V SVETU ŠOLS:

Timotej Pavlin, študent FF - arheologija, 3. letnik

KANDIDAT ZA SVETNIKA V SVETU ZVEZE ŠKIS:

Timotej Pavlin, študent FF - arheologija, 3. letnik

1. december - svetovni dan boja proti aidsu

1. december 2018

1. decembra obeležujemo svetovni dan boja proti aidsu! Prvič je postal ta datum pomemben leta 1988, ko ga je Svetovna zdravstvena organizacija razglasila za svetovni dan boja proti aidsu. Danes je ta dan pomemben, saj nas združuje v boju proti aidsu oziroma hivu, je dan, na katerega lahko pokažemo našo podporo osebam, ki živijo s hivom, in se spomnimo na vse, ki so zaradi aidsa umrli.

Redni občni zbor Društva študentov Brežice

30. november 2018

VABILO NA LETNI OBČNI ZBOR DRUŠTVA ŠTUDENTOV BREŽICE

 

Vabimo te na redni letni zbor članov Društva študentov Brežice, ki bo v petek, 21. 12. 2018, ob 18:00 v prostorih ZPTM Brežice, natančneje v Mladinskem centru Brežice na Gubčevi ulici 10 a v Brežicah.

Predlagan dnevni red:

1.       Pregled in potrditev dnevnega reda

2.       Potrditev zapisnika rednega letnega zbora članov 2017/2018

3.       Imenovanje delovnega predsedstva

4.       Imenovanje kandidacijske in volilne komisije

5.       Poročila in sprejem letnega poročila o delu za 2016/2017

6.       Volitve organov DŠB

7.       Volitve svetnika v Svet ŠOLS in v Zvezo ŠKIS

8.       Sprejem delovnega programa društva za 2018/2019

9.       Razno