Testno podaljšanje odprtosti čitalniških prostorov v NUK

Narodna in univerzitetna knjižnica je med 4. in 28. oktobrom 2011 testno podaljšala čas odprtosti čitalniških prostorov. Uporabnikom je v času podaljšane odprtosti, tj. od 20:00 in 22:00, na voljo 196 čitalniških sedežev v Veliki čitalnici in prostoru za skupinsko učenje, dostop do brezžičnega omrežja in elektronskih informacijskih virov ter garderoba. Izposoja gradiva iz  fonda knjižnice ni možna, obiskovalci čitalniških prostorov pa lahko vračajo izposojeno čitalniško  gradivo.

Delovni čas Velike čitalnice in prostora za skupinsko učenje v testnem obdobju je med ponedeljkom in petkom od 8:00 do 22:00, ob sobotah od 9:00 do 14:00.

Testno podaljšanje odprtosti čitalniških prostorov je del skupnega projekta Narodne in univerzitetne knjižnice ter Centralne tehniške knjižnice Univerze v Ljubljani. Z njim sta se knjižnici odzvali na pobudo Študentskega sveta Univerze v Ljubljani za podaljšanje odpiralnega časa čitalnic univerzitetnih knjižnic, ki je bila posredovana Komisiji za razvoj knjižničnega sistema Univerze v Ljubljani spomladi 2011. Študentje so opozorili, da Ljubljana kot univerzitetno mesto ne premore niti ene »nočne čitalnice« in bi bilo za njeno vzpostavitev treba čim prej zagotoviti ustrezne pogoje. Narodna in univerzitetna knjižnica (NUK) in Centralna tehniška knjižnica Univerze v Ljubljani (CTK) sta projekt začeli izvajati že v mesecu maju 2011, ko je s pomočjo spletne ankete potekalo zbiranje informacij o uporabi čitalniških prostorov in čitalniških storitev obeh knjižnic ter o potrebah, pričakovanjih in predlogih uporabnikov.